PILSENER LAGER

Surowce:
- Brewkit BREWMARKER PILSENER LAGER BREW DE LUXE,
- drożdze w zestawie brewkit (górnej fermentacji)
- ekstrakt słodowy MUTONS EXTRAL LIGHT,

30.12.2010, Warzenie: Sposób warzenia zgodnie z recepturą. Zaszczepenie drożdzy po w temperaturze ok. 28*C, wcześniej rehydratacja
Zmierzona gęstość początkowa 1056 OG

31.12.2010, Fermentacja burzliwa, grubość piany ok. 5 cm


06.01.2011, Fermentacja burzliwa zakończona. Zmierzona gęstość 1022 FG
Przelanie do fermentatora na fermentację cichą

20.01.2011, Obniżenie temperatury w pomieszczeniu d0 11-14*C w celu krystalizacji

29.01.2011, Rozlew piwa mlodego do butelek
do refermentacji zastosowałem ekstrakt słodowy ekstra jasny w proszku





Finalny efekt

Testowanie za ok. 1 miesiąc.