ZIMOWE MOCNE

Surowce:
- Zestaw Browmamatora ZIMOWE MOCNE warzone z ekstraktu słodowego niechmielonego
- ekstrakt słodowy jasny 3,75kg
- granulat chmielu aromatycznego Lubelski 50g
- granulat chmielu goryczkowego Marynka 25g
- suche drożdże piwne Safale US-05 2 x 11,5 g


05.02.2011, Chłodzenie:
- przy pomocy chłodnicy


05.02.2011, Sposób przygotowania drożdży:
- rehydratacja


05.02.2011, Warzenie: Sposób warzenia zgodnie z recepturą. Zaszczepenie drożdży po w temperaturze ok. 24*C
Zmierzona gęstość początkowa 1064
Fermentacja burzliwa, grubość piany ok. 8-10cm, piana dosięgła pokrywy fermentora

07.02.2011, Drugi dzień fermentacji. Zmierzona gęstość 1022

12.02.2011, Fermentacja burzliwa zakończona. Zmierzona gęstość 1016
Przelanie do fermentatora na fermentację cichą

03.05.2011, Rozlew piwa mlodego do butelek
Do refermentacji zastosowałem ekstrakt słodowy ekstra jasny w proszku rozpuszczony wcześniej w wodzie



Finalny efekt

Testowanie za ok. 0,5 roku.